2021. január. 23. szombat, Rajmund, Zelma napja van.
Beyoncé és a Slipknot egy helikopterben – Borsodi Hegyalja Fesztivál, 3. nap
Dátum: 2012. augusztus. 07. kedd, 01:46 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
​A péntek legvonzóbb tokaji ajánlata egy helyi korcsma előtt leselkedett ránk. A vodka 5 centije 200 forint volt, a nagyfröccsért pedig csak 110 magyar pénzt kértek. Rövid fejszámolás után arra jutottunk, hogy nagyjából egy ezresből elég derekasan be lehetne karmolni, de akkor nemhogy beszámoló nem születik, de még a koncertek megtekintése is veszélybe kerül.Ezért aztán a szakma győzedelmeskedett a hedonizmus felett, és némi életmentő sajtos falafel tál – aki Tokajban jár, a rakamazi híd lábánál feltétlenül térjen be a büfébe, nem fogja megbánni! - gyomorbavétele után a délutáni napsugarak már a színpadok között cirógatták bort párolgó halántékunkat.


2012. július 20., péntek


A SUPERNEM a Borsodi Nagyszínpad deszkáit gyűrte, számomra meglepő módon egy billentyűssel kiegészülve, ami vizuálisan is azt jelezte, hogy az egykor vadócabb húrokat pengető Szabiék dallamosabb irányba fordultak – mintha csak a magyar Green Day állt volna a színpadon. Szépen alaposan megpörgették a mulatni vágyókat, és a basszer-énekes Szabinak nem is kellett kétszer mondania, ha kezeket akart látni, vagy ha pihentetni akarta a hangszálait. A zenekar és közönsége közös hurrá-hangulatában nagy szerepet játszottak az olyan pofás dalok, mint az Irány a moziba be, a Hova megy, ki?, vagy az utolsó Tudományos-fantasztikus pop. Ez utóbbi akár Supernem stílusjelzőként is megállja a helyét.


A legnagyobb színpadnál továbbra is punkban hempergethettük meg a füleinket és a nem létező tarajunkat: jött az ALVIN ÉS A MÓKUSOK! Akik bebizonyították, hogy ezt a könnyed műfajt is lehet feszesen és húzósan játszani – máshogy mondjuk nem is nagyon érdemes. Meg hát náluk látványnak sem utolsó, hogy a bőgős Viki egy kimondottan csinos Hölgy, amit a frizurája és a topja csak még inkább kiemelt. Persze mindez édeskevés lenne a nagyszínpadhoz, de például egy Elb@szott szerelemmel vagy egy Legalább én még tükörbe tudok nézni-vel már teljes a dicsőségtabló. Ők is beletartoznak a nyitónapon emlegetett körbe: néhány éve még tuti, hogy elsétáltam volna a bulijukról, most meg kifejezetten tetszett, amit hallottam és láttam. És nem csak Viki miatt.

alvin01_meretre.JPG

A DEPRESSZIÓ viszont nem a megjelenésével, hanem a hangzásával tarolt le. Úgy szóltak, hogy sírni tudtam volna tőle – jó értelemben. Mindez persze nem volt véletlen, hiszen Szűcs Szabika strázsált a keverőpult mögött, az ő érdemeit pedig már korábban is méltattuk eme hasábokon. Itt tényleg CD minőségű volt a sound, és volt is minek megdörrennie. A Depi végtelenül profi csapattá érett az évek során, és ez igaz a kiállásra, a fényekre és a színpadképre is. Másodiknak máris bedobták a Még1x-t – élvezettel csámcsogott is rajta mindenki. Nagyot szólt az Ellensúly is, ami ezzel a fület gyönyörködtető hangzással nem is volt csoda: egy szónikus orgazmus részesei lehettünk. A Néha alatt Halász Feri játszani hívott minket, mi meg jó Vidámpark látogatók módjára bőszen guggoltunk is lefele, búcsúzóul meg a Lásd és a Nem akarok elszakadni ugráltatta meg az alaposan felhízott küzdőteret. Ezt a hangzást valóban tanítani kéne minden hangmérnöknek!


A SKINDRED valamilyen furcsa megfontolásból a Pepsi Nagyszínpadra szorult hátra – azért ez közel sem volt annyira nagy színpad… -, míg a hírek szerint a tényleges főszínpadon a Sonata Arctica zenélt néhány tucatnyi lézengőnek. A Benji Webb vezette walesiek egyszerű pólóban és farmerben jöttek elő, megálltak a helyükön, majd minden különösebb felhajtás nélkül lenyomták a nagyjából egyórás műsoridőt. Na, aki erre számított, annak csalódnia kellett, ugyanis az örökmozgó énekes és brigádja fergeteges bulit adott; ahogy mindig is szokták. A Star Wars filmzenéjére bevonuló zenészek közül természetesen Benji Webb vonzotta a tekinteteket: aranyozott zakójában és szegecses napszemüvegében úgy nézett ki, mint egy cirkuszi porondmester és egy zselés szaloncukor keveréke. Azért a gitáros Mikey sem volt egyszerű figura méretes vörös szakállával, kapucnijával és fekete kabátjával. A doboknál pedig az a Dirty Arya tevékenykedett, aki az egész színtér egyik legizgalmasabb ütőse. A rasztás Benji egy pillanatra sem hagyta lanyhulni a kedélyeket, de különösebben nem kellett noszogatnia senkit: a por úgy kavargott a küzdőtéren, mintha egy metalcore horda acsarkodna odafent, nem egy elektro és ragga elemekkel bűvészkedő rock banda. A kikacsintásoknak is teret engedtek: a Trouble végén a Metallica Sad But True-ját idézték meg pár riff erejéig, majd gépről benyomták a Single Ladies című Beyoncé örökzöldet. Mókás volt, ahogy Benji parancsára még a legádázabb rockerek is rázták magukat a popnótára. Később – ugyancsak samplerről – némi Slipknot is felhangzott, majd mikor felizzott volna a pogónegyed, átmentek dubstepbe.

Skindread hegyalja

A kiválogatott dalokba sem lehetett belekötni: volt Ratrace, Start Something, Doom Riff és egy iszonyat mélyekkel öklöző, ugrálós Destroy the Dancefloor is. A Pressure kezdését kétszer is leállítatta Benji, mert nem pattogott mindenki. Azt hiszem, ez elég jól szemlélteti, hogy milyen hangulat uralkodott a koncerten. Örömtelinek találtam, hogy Benji nem akarta megjátszani a vérivó metal frontembert, hanem kis monológjában minden zenei műfajt méltatott, az pedig végtelenül szimpatikus volt, hogy megemlékezett az amerikai mozis vérengzés áldozatairól is. Ahogy mondta: a békét szereti, nem a harcot. A közönség meg a Nobody-t, ahol aztán tényleg minden gátlás felszabadult –eszméletlen volt! A záró Warning középrészénél aztán jött a kihagyhatatlan newporti helikopter: mindenkinek meg kellett szabadulnia valamilyen ruhadarabtól, majd a nóta beindulásakor a feje fölött pörgetnie. Sajnos ebből nem tudtam kivenni a részem, mert minden erőmet az kötötte le, hogy az előttem propellerező póló ne verje ki a szemem. Óriási koncert volt, a Hegyalja egyértelmű aranyérmese a Skindred lett!


A walesiekhez kapcsolódik még, de félig már átlóg a következő fellépőhöz, hogy a Nobody alatt a Biohazard-os Billy is színpadra keveredett, és besegített néhány refrénbe. Ennek később még lesz jelentősége… Merthogy a Borsodi Nagyszínpad fő attrakciója a brooklyni BIOHAZARD volt, akikhez jószerivel kamaszkori élmények fűznek, hiszen nagyjából 1993 környékén boldogan üdvözöltem a postást, mikor meghozta a külföldről rendelt Urban Discipline kazettát. Értitek, kazettát! Az emlékek nem koptak meg, így vigyorogva bólogattam például a Black and White and Red All Over-re vagy a We’re Only Gonna Die-ra. Izmos, sűrű hangzás uralkodott a már-már veteránnak tekinthető hardcore/crossover fickók retro-partyján - merthogy a négyes főként a korai albumok anyagában bízott (és ezt milyen jól tették!). A dobos Danny Schuler még mindig káprázatosan játszik az elmaradhatatlan hátrafordított baseball sapkájában, az énekes/gityós Billy maga a kigyúrt energia, a másik hathúros, Bobby hozta a védjegyének számító pörgéseket, és a tavaly csatlakozott basszusgitáros, Scott Roberts teljesítményét sem érheti kritika. Elődje, a pornócsászár Evan talán némelyeknek hiányzott, pedig Scott mind hangban, mind színpadi melóban feledtetni tudta a rommá tetovált zenészt. Legnagyobb nótájukhoz, a Punishmenthez visszakapták a kölcsön kenyeret: a Skindredből Benji ugrott be egy kis csordavokálra. A zárószámnál Billy szerette volna még rávenni a nagyszínpadnál egybegyűlteket, hogy a kialakuló circle pitnél kerüljék meg a keverőpultot, de kívánsága – az angolt – nem értő fülekre talált. Igazi legendákat láthattunk a Hegyalján, akiket majd szétfeszített a zenélésből nyert lendület, azaz még nagyon távol vannak attól, hogy a visszavonuláson kelljen törniük a fejkendős kobakjukat. Összességében nagyon erősre sikerült ez a péntek, és ekkor egy nap még mindig hátravolt a fesztiválból.


Biohazard


Megosztás:
További hírek

2021. január. 23. szombat, 14:11

2021. január. 18. hétfő, 19:07

2021. január. 17. vasárnap, 09:40

2021. január. 15. péntek, 10:36

2021. január. 14. csütörtök, 19:13

2021. január. 08. péntek, 11:42

2021. január. 04. hétfő, 19:49

2021. január. 04. hétfő, 18:35

2020. december. 28. hétfő, 15:25

2020. december. 22. kedd, 20:32

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM