2020. július. 05. vasárnap, Emese, Sarolta napja van.
Dubszerda – Borsodi Hegyalja Fesztivál, 1. nap
Dátum: 2012. augusztus. 06. hétfő, 13:17 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
​Hét év telt el, mióta utoljára találkoztunk. Ő közben 13 éves lett. Rossz az, aki rosszra gondol: mindössze arról van szó, hogy 2005-ben jártam legutóbb a tokaji fesztiválon, amely idén lépett a balszerencsés életkorba. Ám a feszt 2012-ben egyáltalán nem volt peches: remek koncertek, közel 85.000 látogató, belátható távolságok, finom borok, a Tisza és a Bodrog találkozása, szivaccsal mosdató hostess lányok – ki élhetne ilyen körülmények között panasszal?Márpedig károgók idén is voltak, ám ők is elmaradhatatlan tartozékai az eseménynek, mint a por meg az egész áramszolgáltatást lelövő vihar. Egyesek a drágaság miatt fanyalogtak – igaz, én sem ettem még soha rántott sajtot 2.000 forintért… -, mások az egyre több DJ miatt búsongtak, pedig a változatosság gyönyörködtet, ugyebár. Hét évnek kellett tehát eltelnie, hogy újra a Hegyaljára látogassak, és állítólag ennyi idő alatt sok minden megváltozik kívül és belül. Hogy ebben van valami, azt abból mérhettem le, hogy olyan koncerteken is bőszen bólogattam vagy facsartam a nem éppen Shakirai csípőmet, amikre 2005-ben tíz félédes furminttal sem lehetett volna becsalogatni. Az új muzsikákat hallva azonban újfent arra jutottam: a változás jó.


2012. július 18., szerda


Ennek ellenére a Hegyes bemelegítést fémes csikorgással és női sikolyokkal indítottam: no nem az ózdi kohászok éves orgiájára kaptam meghívót, hanem az ARCH ENEMY bulijához sorakoztam fel. A svéd dallamos és technikás death metal fogatot a szemrevaló szőkeség, Angela Gossow vezeti, aki viszont olyan hanggal rendelkezik, hogy ha a mosogatóhoz parancsolna, félelmemben még a leégett zöldborsó főzelékes lábast is csillogóra sikálnám. A jó 15 éves múlttal büszkélkedő csapat az egyen fekete inges, karszalagos (BKV ellenőr rémkép távozz tőlem!) öltözékben szállta meg a deszkákat, egyedül Angela viselt fehér pólót és szegecses bőrdzsekit. Utóbbitól idővel megszabadult, de fázhatott a lelkem, mert nem tovább vetkőzött, hanem újra kabátba bújt. A hátuk mögött két kivetítő is dolgozott, amin klip- és szövegrészletek pörögtek, ám a program vége felé a fényfalak megadták magukat, és magunkban azért rimánkodtunk, hogy újraindításukkor nehogy a Windows kezdődallama is felharsanjon.

Arch Enemy Hegyalja

Ezt megúsztuk, az Arch Enemy zúzdákat viszont nem: felettébb meggyőző volt a Bloodstained Cross, a Dead Eyes See No Future és az Under Black Flags We March menetelése is, ahol Angela - nomen est omen - egy fekete zászlóval masírozott fel s alá a színpadon. A végig bámulatosan ütő Daniel Erlandsson egy samplerekkel kísért dobszólót is elengedett, majd a két gityós, Mike Amott és az új tag, Nick Cordle is megtornáztatta ujjait a húrokon. Azt pedig, hogy még az underground metalban is vannak slágerek, a We Will Rise bizonyította, amelyet láthatóan a legtöbben ismertek a Pepsi Színpad előtt villázók közül.


A skandinávok káosz-szeánsza után vágtattam át a Malátabárba, ahol az ENGINE-EARZ EXPERIMENT vitte táncba a jónépet multikulti dubstepjével. A tagokat figyelve a Csavard be, mint Beckham! című film jutott eszembe, ahol egy Angliában élő indiai család lánya próbált meg a futballpályán érvényesülni. A „mérnökök” sem a londoni napfénynek köszönhették kávébarna bőrüket, hanem távol-keleti származásuknak. Ennek megfelelően muzsikájuk is legalább annyira volt dubstep, mint világzene. Prashant Mistry adagolta az elektro alapokat, erre az afro-amerikai MC, Data köpködte a rapet tengerészgyalogos mellényében, Kabir Kainth thrilleres Jacko pólójában kongázott, egy énekesnő pedig kígyóbűvölő dallamokkal curry-zte meg az egész produkciót. A dubstep védjegyének tekinthető töredezett ütemek, valamint az erre érkező va-ba-ba-ba hangok, illetve az egzotikus hangzásvilág kellően ellenállhatatlanná tették az Engine-EarZ fellépését, így aztán boldog áhítattal táncikált rá mindenki. Ha amúgy olimpiásan érmeket kellene osztanom a Hegyalja idei fellépői között, a britek jó eséllyel pályáznának a bronzra.

 ENGINE-EARZ EXPERIMEN Hegyalja

A BROKEN NOTE is leginkább a dubstep mellett tette le a nagyesküt – meg a technikai nehézségek mellett, így bulijuk a többszöri szerelgetés és technikusi kupaktanács ellenére sem akart elstartolni. Sebaj, így legalább átszűrődött a nagyszínpadról, hogy az Alphaville épp a Forever Young melódiáival ríkatja meg az idősebb korosztályokat. Végül csak elindult a tulajdonképpeni DJ set, amihez egy rasztás dobos püfölte elektronikus cuccát, ami inkább csak látványként funkcionált, hallani szinte semmit sem lehetett belőle. Ridegen szaggató műsoruk második fele aztán szépen-hangosan drum’n’bass-ba fordult át, és ezt a kis változatosságot senki sem bánta: jól jött egy kis szökdécselés éjjel 1 magasságában. Aztán meg az alvás, hiszen még három nap hátravolt a fesztiválból.Megosztás:
További hírek

2020. július. 02. csütörtök, 12:05

2020. június. 29. hétfő, 15:27

2020. június. 28. vasárnap, 22:52

2020. június. 25. csütörtök, 10:56

2020. június. 24. szerda, 11:58

2020. június. 23. kedd, 13:15

2020. június. 22. hétfő, 11:39

2020. június. 19. péntek, 13:21

2020. június. 16. kedd, 18:06

2020. június. 13. szombat, 15:54

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM