2019. november. 22. péntek, Cecília napja van.
Fanka és Kowa: Expedíció
Dátum: 2013. január. 12. szombat, 14:32 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
​​19 dal. 2012-ben. Amikor már mindenki csak dalokat hallgat. Az albumok kora leáldozott. És akkor jön két srác, és készít egy lemezt 19 dalból. 19 önálló nótából: nincsenek átkötők, nincs intro, nincsenek újraértelmezések. De hát majd szól háttérzeneként. Gondolod előzetesen. Mert ahogy az első sorhoz érünk, rájössz, hogy ez hibás hozzáállás. Az Expedíció nem háttérzene.

És nem is könnyű hallgatnivaló. Kowa lemezeire eddig is jellemző volt egyfajta melankólia - különösen igaz ez az első Pimasz grimaszra -, amikor úgy oldják fel a dalok a lelkedben kavargó feszültséget, hogy közben a rádöbbenés egy kicsit el is szomorít. Nem felhőtlen szórakozás. Az Expedícióra mindez hatványozottan igaz. Olyan témákat feszeget, amelyekre ha igazán odafigyelsz - másképp nem is érdemes megpróbálkozni ezzel az albummal -, nem hagynak érintetlenül.

Gyerekvállalás, a felelősség kérdései, a hűség aspektusai, felnőtté válás, tisztelet, újrakezdés, megbocsátás, lassan teljesen ködbe vesző értékek: és akkor még mindig nem teljes a kép. Az egészet pedig átfogja a hit, az Isteni jelenlét és a nosztalgia a közelmúlt szebb és jobb világa iránt ("itt szégyellik a gyerekek, hogy játékkal a kézben, itt az Interneten vagy fenn, nem lenn a téren"). Pontosan ez a markáns mondanivaló lesz az, ami vízválasztóként funkcionálhat az album megítélésében. Lesz, aki iránytűként tekint rá a saját expedíciójához, míg biztosan lesznek, akik majd azt mondják: nekem nincs szükségem erre. Márpedig a szabad akarat nevében egyik sem kevesebb vagy rosszabb a másiknál.

A rendkívül ötletes és mély szövegek mellett mindenképp érdemes kitérni a zenei világra is. Az alapok hihetetlenül jól és igényesen lettek Fanka rapjéhez és Kowa énekéhez illesztve. Egyáltalán nincs szó arról, hogy töltelék témákat dobáltak volna össze a háttérben, amúgy "szóljon valami, amire rárakhatjuk a sorokat" alapon. Érdekes mód, helyenként a Linkin Park ugrott be (pl. Soha nem vagy magad, A 24. óra) az alapokról, vagy még inkább a Fort Minor (a linkines Mike Shinoda szólóprojektje).

Akik azért nem szeretik a rap jellegű szövegmondást, mert a szövegek túlságosan egysíkúak, és főleg a macsós keménykedés és a nők befűzése körül forognak, azok is nyugodtan tegyenek egy próbát a lemezzel. Mert itt pont az ellenkezőjéről van szó, amit a leginkább a Felnőttek ovija c. szám képvisel ("megnéznélek a fiammal egyetlen órára, mennyire vagány vagy, egy férfi hogyan csinálja"). Fanka és Kowa tényleg olyan dolgokról énekelnek, amelyek átívelnek minden korosztályon, és hitüket ezúttal is hangsúlyosan a szeretet ereje és az összetartozás mellett teszik le. Ezer és egy bitangul találó idézetet írhatnék le, de úgy sejtem, hogy ezt a különböző fórumokon és bejegyzésekben megteszik majd mások helyettem. Sanszos, hogy a jövőben jó pár Expedíciós idézet jön majd velünk szembe.

19 dal. A tavalyi év egyik legkellemesebb csalódása lett. Féltem tőle. És bebizonyosodott, hogy mennyire ostobaság tartani attól, amiről még alig tudunk valamit. "Ne ijesszen a szakadék". Ami még megdöbbentőbb, hogy a magas színvonalat gyakorlatilag végig sikerül tartania a duónak; a Lélekmentők képében pedig megvan a csúcspont is. Ha nagyon piszkálódni akarok, 3-4 nótával talán rövidebb lehetne az album, de ahogy az élet, úgy ez sem kívánságműsor. Vagy ha mégis az, ennél jobbat aligha kívánhatunk.

Megosztás:
További hírek

2019. november. 22. péntek, 14:19

2019. november. 22. péntek, 14:12

2019. november. 22. péntek, 13:58

2019. november. 22. péntek, 13:09

2019. november. 22. péntek, 13:01

2019. november. 22. péntek, 12:27

2019. november. 21. csütörtök, 11:40

2019. november. 21. csütörtök, 11:27

2019. november. 20. szerda, 14:54

2019. november. 20. szerda, 11:33

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM