2020. június. 05. péntek, Fatime napja van.
Josh Homme is meghatódott a kerekesszékes bodysurferen
Dátum: 2014. augusztus. 13. szerda, 16:00 Forrás: ZeneFórum Szerző: evy
A Sziget Fesztiválköztársaság 0. napja még mindig a ráhangolódás és a beköltözés jegyében telt, azonban a nagyszínpados koncerteken nem volt megállás: polgárpukkasztás Ska-P módra, családi turné a Brody Dalle és a Queens of the Stone Age részvételével, majd sátorrombolás a Jimmy Eat World és a The Bloody Beatroots jóvoltából – Sziget 0. nap megható pillanatokkal és hihetetlen meglepetésekkel.

Akadt, aki már délután 5 órakor sörrel alapozott a Sziget 0. napjára. A HÉV-en magányosan utazó fesztiválozók az idült alkoholizmus jeleit mutatva szorongatták sörös dobozukat – bár a benti árak miatt lehet jobb, hogyha az előítéletek helyett inkább előrelátó magyaroknak hívom őket. Mindenesetre a 0. nap legnagyobb meglepetése a Csónakház 400 Ft-os csapolt söre volt. Ők biztos nem tudtak róla.

A Sziget 0. napja még mindig a ráhangolódás és a beköltözés jegyében telt. A programhelyszínek többsége üresen kongott: az új parti arénának tekinthető Colosseum magányosan árválkodott a fényárban, a Civil Sziget és az European Meeting Point fehér sátrai zártan várták a holnapot. Az A38 sátor azonban teltházas koncerttel nyitott.

Palesztina szabadságáért táncoltatott a Ska-P

A madridi Ska-P zenekar igazi veterán fellépő a Szigeten, azonban a fiúk minden évben újabb polgárpukkasztó, vicces, néha elmebeteg show elemekkel kedveskednek a közönségnek. A sokadik fellépésen már ismerősként köszöntöttük a gorillának öltözött rendőrt, a szószéket, a gyóntatófülkét, a papkórust, a skót szoknyákat, valamint magát az ördögöt is. A tavalyi guminőtől el kellett köszönnünk, és a baszk jósnő sem bukkant fel, cserébe egy négyméteres, gólyalábas biztonsági őrrel kellett beérnünk.

A zenekar tagjai még mindig a baszk nyelvet preferálták a konferálások alatt, azonban az idei évben először mintha nyoma lett volna némi angoltudásnak. Pár mondat után azonban gyorsan visszaváltottak, nehogy értsük, miről van szó valójában. A banda azonban e nélkül is hatással volt a közönségre: izzadtak a fesztiválozók, működtek a párakapuk, égi áldásként fogadtuk a repülő sörös- és vizespoharak tartalmát. A jól ismert Cannabis, Estampida és El Gato Lopez hozta az elvárt Ska-P életérzést, a Freedom for Palestina felkiáltások pedig sohasem hangzottak aktuálisabbnak.

Családi turnén a Queens of the Stone Age

Josh Homme és zenekara második magyarországi koncertjét adta a Sziget 0. napján. Az idei alkalom igazán különleges volt: a zenész felesége ugyanazon a napon az A38 sátorban a Brody Dalle-lel zenélt, emellett közös gyermekük a backstageben tortával ünnepelte harmadik születésnapját. A családi évfordulók ellenére mindkét zenekar kitett magáért, mintha Josh Homme-on is látszott volna egy kis felszabadultság.

Az énekes pókerarcát csak néha-néha hagyta el egy visszafogott mosoly vagy egy rövid komment a közönség felé. Végül is nem azért voltak itt, hogy viccelődjenek – ők zenélni jöttek. És zenéltek. Hihetetlenül profi showt csináltak, a felszabaduló energiák még egy kerekesszékes fiút is a magasba toltak, aki boldogan szörfölt a színpad felé.

A nagy slágereket, a Feel Good Hit Of The Summer-t, a rongyosra hallgatott Little Sister-t, és a Foo Fighters-es Dave Grohllal rögzített No One Knows-t a sötétség leszálltával stílusosan a zúzósabb dalok követték. Egy dramaturgiailag jól felépített, gondosan megtervezett koncertet hallhattunk, amelyet csak néha szakított meg egy legófejű fesztiválozó kivezetése, vagy egy átsuhanó bodysurfer.

Rock vs. elektronika

A Queens of the Stone Age gitár riffjeit számomra érthetetlen módon a kanadai deadmau5 követte. Joel Zimmerman elementárisnak és extatikusnak hirdetett progresszív-house szettjéhez azonban a minőségi rockra bólogatók többségének nem volt gyomra. A pörgős gitárzenéhez szokott fülek így előszeretettel álltak tovább a Jimmy Eat World A38-as koncertjére.

Az amerikai banda másodosztályúnak megbélyegzett zenéje nem bírt túl sok eredetiséggel, azonban a hangulatra nem lehetett panasz. A spontán pogózó tömegben több volt az önfeledten ugráló és szörfölő, mint a kritikus hang. Végül is a jókedv a lényeg, nem vagyunk vájtfülű zenekritikusok.

Az idei Sziget nagy meglepetése – az ismét használhatatlan programfüzet mellett – a színpadok stílusának éles kontrasztja: a QOTSA után a deadmau5, míg a Jimmy Eat World-öt követően az elektronikus technóval kábító The Bloody Beatroots következett. A maszkos Sir Bob Cornelius Rifo szeletelős fellépése akkora érdeklődést keltett, hogy a fesztiválozók többsége be sem fért a sátorba. A megakadt tömeg a szabadtéri kivetítőkön követte az eseményeket, azonban a hangulat értelemszerűen eksztatikusabb volt a sátorban – így többen elszéledtek a közeli pultokhoz. Emlékezzünk csak, a Csónakházban 400 Ft a sör.


Szöveg: Hajdú Eszter
Fotó: Máté Évi (2013 - VOLT fesztivál)

Megosztás:
További hírek

2020. június. 05. péntek, 14:55

2020. június. 05. péntek, 10:14

2020. június. 04. csütörtök, 15:45

2020. június. 03. szerda, 17:44

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

Évfordulók

Martha Argerich (1941)

Laurie Anderson (1947)

Peter Ershine (1954)

Kenny G (1956)

Vincze Lilla (1961)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM