2020. szeptember. 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz napja van.
Madonna: Ray Of Light
Dátum: 2012. május. 17. csütörtök, 09:19 Forrás: ZeneFórum Szerző: Majsa Tibor
A popzene koronázatlan királynőjének Ray Of Light című hetedik stúdióalbuma 1998. március 3-án jelent meg az akkor még a művésznő résztulajdonában lévő Maverick Records gondozásában. Hogy most ismét írunk róla, annak oka a március 26-án boltokba került 5 lemezes Original Album Series kollekció, amely tokjában az eredeti bookletekkel igényesen összecsomagolva ez is ott lapul a True Blue, a Like A Prayer, a Music és a Confessions On A Dance Floor társaságában.


Ilyen alkalmakkor lehet igazán szembesülni az idő valódi múlásával, bár e sorok írója emlékezetében még élénken él, amikor 14 évvel ezelőtt először hallotta a korongot, ami azóta sem vesztett semmit frissességéből, zenei értékeiből... Pedig a közben elröppent majd’ másfél évtized alatt Madonna 5 további albumot adott már ki, ám a Ray Of Light mind a mai napig megállja a helyét! Sőt, túlzás nélkül állítható, zenei értelemben ez volt számára a csúcs, még ha az eladási adatok tekintetében a maga potom 16 milliós darabszámával csak az életmű harmadik legkelendőbb lemeze lett is. Igazi forradalmat csinált ezzel az anyaggal: zöld utat adott a kísérletező földalatti zenei stílusoknak, legalizálva azokat az addig másfajta popzenéhez szokott szakma és a közönség számára egyaránt. Ennek ismerete nélkül további albumai is kevésbé érthetők-értelmezhetők.

A „Fénysugár” triphopos dubja, drum & bass futamai, breakbeat ütemei és effektjei jótékonyan keverednek az indiai, marokkói és klasszikus zenei hatásokkal. A lemez producere, a ma már a modern elektronikus tánczene brit apostolának számító William Orbit is kitett magáért. A fantasztikus keverésének köszönhetően mesterien ötvöződik az akusztikus gitár, a dob, a keleties fúvósok, a vonósok és a samplerek hangja.

A CD 67 perc innovatív visszafogottság, lágy lebegés, néhol szinte csak vibrálás. Többdimenziós virtuális utazás részesei vagyunk a dalok hallgatása közben, anélkül, hogy az idő múlása eszünkbe jutna. Bejárjuk az óceán és az ég rejtett zugait, magunk is fénylényekké válunk, s lelkünk a zene ütemére hol lágyan ringatózik, hol pedig örvényelve kavarog. A lemez legnagyobb slágere az elsőként kislemezre másolt Frozen volt, de több kuriózumot is felfedezhetünk az ezüstkorongon. Ilyen a szanszkrit nyelven énekelt Shanti - Ashtangi, vagy a bódító Candy Perfume Girl is. A kulturált drum & bass alapokon nyugvó Little Star elkészítésére kislánya, az akkor másfél éves Lourdes Maria iránt érzett végtelen szeretete inspirálta Madonnát. A harmadik évezred legszebb altatódala ez...

Az anyagot át- meg átszövik az életrajzi vonatkozású elemek. A Nothing Really Matters című dal akár Madonna biográfiájaként is felfogható, hiszen az önző fiatalkori énjét állítja benne szembe az érett, megfontolt és boldog nőével. A To Have And Not To Hold jazzbe hajló bossanovás dallama a legjobb feszültségoldó. Recept nélkül kapható, s még a mellékhatásoktól sem kell tartanunk. Legfeljebb annyiban, hogy ezentúl csak effajta zenéket leszünk hajlandók hallgatni. Számunkra további hab a tortán, hogy magyar vonatkozása is van a lemeznek. Ugyanis a záró felvétel részleteket tartalmaz Gabor Szabo Space című művéből. (A magyar származású gitárművészről amúgy Carlos Santana a napokban megjelent Shape Shifter című albumán is megemlékezett Mr. Szabo című opusában.)

Aki esetleg nem hallotta még teljes egészében Madonna szó szerint is ragyogó albumát, az sürgősen pótolja, mert a popdíva azóta sem alkotott ennyire koherens, előremutató anyagot, és valószínű, hogy már nem is fog...

Tracklista:

1. Drowned World/Substitute For Love
2. Swim
3. Ray Of Light
4. Candy Perfume Girl
5. Skin
6. Nothing Really Matters
7. Sky Fits Heaven
8. Shanti/Ashtangi
9. Frozen
10. The Power Of Good-Bye
11. To Have And Not To Hold
12. Little Star
13. Mer Girl
Japanese bonus track
14. Has To Be


Megosztás:
További hírek

2020. szeptember. 23. szerda, 11:41

2020. szeptember. 17. csütörtök, 21:11

2020. szeptember. 10. csütörtök, 13:05

2020. szeptember. 08. kedd, 21:01

2020. szeptember. 08. kedd, 15:59

2020. szeptember. 07. hétfő, 11:11

2020. szeptember. 04. péntek, 11:34

2020. augusztus. 28. péntek, 13:17

2020. augusztus. 28. péntek, 12:02

2020. augusztus. 27. csütörtök, 14:07

Évfordulók

Linda McCartney (1941)

Mihály Tamás (1947)

Monyok Ildikó (1948)

Pierre Cosso (1961)

MC Miker G. (1967)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM