2020. július. 16. csütörtök, Valter napja van.
Trendi dobszólók rengették meg a Sziget 1. napját
Dátum: 2014. augusztus. 14. csütörtök, 17:15 Forrás: ZeneFórum Szerző: evy
​Elementáris erejű dobokkal és gitárszólókkal robbantotta a Sziget 1. napjának nagyszínpadát az Imagine Dragons. A trendi amerikai alternatív rockot a jól megszokott, nagyobb meglepetést nem okozó Placebo-hatás, majd Skrillex őrült, apokaliptikus jelensége követte – hatalmas tömeg, fesztiválos forgalmi dugók, hőséget váltó szélviharok és meglepetés zenekarok a Sziget hivatalos kezdőnapján.

A Sziget hivatalos 1. napján már a BKK is észbe kapott: a Batthyányi téren és Filatorigátnál határozott fellépésű ellenőrök terelték a tömeget. A próbálkozás azonban szélmalomharcnak bizonyult, a HÉV-szerelvények a mikrofonok és a kordonok ellenére is teljesen megteltek. A szauna és a levegőtlenség garantált volt – legalább izzadunk és fogyunk, emelte ki az előnyöket az egyik fesztiválozó.

Az első két naphoz képest láthatóan megnőtt a fesztiválozók száma. A HÉV-megálló és a fesztivál bejárata között komoly dugók alakultak ki, a K-híd pedig spontán romkocsmává alakult a beléptetésre váró iszogatók miatt. Az élelmesebb külföldiek a dolgozók számára fenntartott, elsőbbségi sorba másztak át, ám rövid időn belül már itt sem lehetett gyorsan haladni – teljesen beállt a bejárat.

Trendi dobszólókba rengett bele a Hajógyári-sziget

Az idei év trendi fellépői közül egyértelműen kiemelkedik az amerikai Imagine Dragons. Dan Reynolds zenekara elementáris erővel robbant be a nagyszínpadra, óriási dobfelszereléseik az egész Hajógyári-szigetet megrengették. A nevadai banda énekese maga is megdöbbent a szigetlakók tömegén és lelkesedésén: őszinte meglepődés látszott arcán és még egy oh my God is elhagyta a száját.

A hatalmas tömeg tovább tüzelte az amúgy sem lazító zenekart: Wayne „Wing” Sermon basszusgitáros, Ben McKee gitáros és Daniel Platzman dobos teljes eksztázisban nyúzták hangszereiket. Az énekes annyira élvezte a közönség lelkesedését, hogy több időt töltött a színpad kinyúló részében, mint saját bandája társaságában. Dan hol hamiskásan mosolygott, hol az első sorban állókra kacsintott, majd lemerészkedett a színpadi árokba.

A koncert során felcsendült a Blur Song 2 száma is. Az Imagine Dragons ezzel tisztelgett a példaképnek tekintett banda előtt. A közönség vevő volt a kölcsönvett dalra, több ezer ember üvöltötte egyszerre, hogy woo-hoo. Ezt követően Dan rekordot próbált dönteni, arra kérte a fesztiválozókat, hogy minél több embert emeljenek fel az égbe. A színpad előtti tér heringkonzerves állapotai, és az ingyen szauna pillanatok alatt enyhült. Amikor a fináléban felhangzott a jól ismert Radioactive, mindenki elvesztette maradék józanságát, és konfettiesőben kiabálta a dalszöveget.

Botránymentes, színtiszta Placebo

A Placebo zenekar a Ska-P-hez hasonlóan igazi visszatérő a Sziget Fesztivál nagyszínpadán. Az idei évben azonban Brian Molko és zenekara elveszítette a főműsoridőt, az elektronikus zene élre törése miatt korábbi időponttal kellett beérniük. Nem úgy tűnt, mintha nagyon bánnák a dolgot: a megszokott módon hozták az elmúlt két évtized slágereit.

A koncerten sokak bánatára a Loud Like Love album új számai voltak előtérben. Az utolsó félórára azonban belehúzott a banda, nem maradtunk Special Key, Bitter End, Post Blue és Meds nélkül. A brit banda extravagáns énekese az idei évben hihetetlenül csúnya fekete hajjal lépett a fesztiválozók elé – a parókára hasonlító hajzuhatagban inkább tűnt drogos múmiának, mint energikus frontembernek. Brian kiemelte, békével jöttek és jönnek még a jövőben a Szigetre. Erre utalt a homoszexualitását nyíltan vállaló Stefan Olsdal basszeros szivárványszínű gitárja is. A korábbi botrányos elemek azonban idén elmaradtak, nem volt színpadi csók, csak színtiszta brit indie-rock.

Droidokkal vette be a Szigetet Skrillex

A pofátlanul fiatal Sonny John Moore, alias Skrillex immár második alkalommal érkezett Magyarországra, hogy darabjaira bontsa a fesztivál nagyszínpadát. Az apokalipszis elektronikus lovasa az idei évben ugyan nem űrhajóval szállt alá, azonban a droidokat megidézte a háta mögött futó vizuális vetítéssel. A másfél óra alatt többek között katonák alakjai és egy bepólyált macska bukkant fel – a képek épp oly kaotikusak és érthetetlenek voltak, mint Skrillex zenéje.

A soproni szettel ellentétben, a Szigeten elég sok ismert szám sora hangzottak el – ezeket torzította el a felismerhetetlenségig az amerikai srác. Az elektronikus egyveleg és a vakító fényár működött: az őrült mixekre még a színpad hátsó részében állók is teljesen megvadultak, például akadt olyan női fesztiválozó, aki a nagy eksztázisban megvált melltartójától. Skrillex nem véletlenül nevezte élete legőrültebb közönségének a budapestit: a koncert utolsó számainál a kivetítőn már légzőmaszkkal táncoló fesztiválozó jelent meg.

Hegedűszó és balettbemutató a hajnali órákban

A London Grammar elmaradt szigetes fellépése sokakban keltett csalódást, azonban a zenei ügynökség által beprotezsált Clean Bandit eredményesen kárpótolt mindenkit. A Balaton Soundon hatalmas sikert arató zenekar kibővült formációban, plusz két énekesnővel érkezett Budapestre. A klasszikus zenét, a hegedű- és csellódallamokat deep house-zal elegyítő brit zenekar a kisebb technikai problémák ellenére számos új rajongóra tett szert. A mindenki által ismert Rather Be és Extraordinary mellett kellemes meglepetést okozott a többi saját szám és a kölcsönvett Show Me Love.

Az A38 sátor otthonos menedéket nyújtott az egyre nagyobb szélrohamokkal szemben, azonban a koncertek végén hajtotta a fesztiválozókat a többi program. Az eső elől sokan a magyar színpaddá avanzsált VOLT Teraszra menekültek be. Jól is tették. A kissé ostoba nevű Tesco Disco eredményesen idézte meg a Sziget rockos, indie-s vonalát, azokat is elhozta a fesztiválra, akik idén nem tették tiszteletüket a nagyszínpadon. A Placebo, The Killers, Artic Monkeys, The Kooks slágerek mellett Skrillex és The Prodigy is megmozgatta az elmacskásodott lábakat. Volt, aki spontán balettelőadással élvezte a zenét, míg mások break bemutatót tartottak az enyhén sáros fadeszkákon. Ugye közel a zuhany, és mindig ráfoghatod a másikra, ha koszos és büdös vagy.

A hajnali órákban egyre kevésbé ment az ugrás, meg úgy általában a mozgás. Az eső elállt, egyre több fesztiválozó húzódott vissza sátraiba vagy indult útnak a kijárat felé. A kifelé tartó csoportokban a magyarok is angolul kezdtek beszélni, mindössze tíz perc alatt sikerült rájönni a közös eredetre. Ráfoghatjuk a fáradtságra és a rengeteg külföldire. Hosszú az út hazafelé, a HÉV-megálló betonozása pedig nem az igazi: a mai este eredménye mínusz egy boka. Sebaj, holnaptól jöhet a járókeret.

Hajdú Eszter

Megosztás:
További hírek

2020. július. 16. csütörtök, 10:14

2020. július. 10. péntek, 12:29

2020. július. 09. csütörtök, 19:30

2020. július. 06. hétfő, 11:01

2020. július. 06. hétfő, 09:30

2020. július. 02. csütörtök, 12:05

2020. június. 29. hétfő, 15:27

2020. június. 28. vasárnap, 22:52

2020. június. 25. csütörtök, 10:56

2020. június. 24. szerda, 11:58

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM