2021. január. 19. kedd, Sára, Márió napja van.
A jazz és a ballonkabát napos oldala
Dátum: 2013. május. 07. kedd, 19:03 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
​Columbo felügyelő kutyáját mindenki ismerte, a felesége kiléte viszont örök rejtély maradt. Egészen mostanáig. Mrs. Columbo ugyanis megjelent a színen, és három lányon keresztül vidámságot és felhőtlenséget közvetít. Aminek megfejtéséhez nyomozó sem kell.

A különleges összetételű zenekar (Galambos Dorina – ének, Sárközy Fanni – zongora, Hudák Zsófi – nagybőgő, a koncerteken állandó vendégként közreműködik Kovács Norbert dobos) pop dalokat dolgoz át Mrs. Columbo stílusba, egyfajta átjárást kínálva a műfajok között. Könnyed, bohókás, mégis igényes, játékos és kreatív, hiszen a jazz világából indul ki, ám teszi ezt ismerős dallamokon keresztül, mindezt magas fokon képzett zenészek előadásában. A színpadról harmónia, jókedv, összetartozás sugárzik. A csapat fennállása óta a lányok számos hazai és külföldi klubban, illetve zenei fesztiválon léptek fel; első lemezük re-make up címmel 2012 februárjában jelent meg a Magneoton gondozásában. A tavalyi év második felétől már nem csak átdolgozások, de saját szerzemények is készülnek a mosolygós boszorkányok konyhájában, és rögtön a második nóta be is került az EurovíziósTop 30-ba. A Játszd újra! hűen tükrözi a zenekar világlátását, hiszen arról szól, hogy tanuld meg az életben értékelni az apró örömöket, őrizd meg gyermekkori önmagad felnőttként is, és ne felejts el játszani.

- A nevetek miatt adja magát a kérdés: rendszeres nézői voltatok a Columbo tévé sorozatnak? – kezdtük meg Hudák Zsófi „kihallgatását”.

Mindannyian szerettük Columbo hadnagyot. A zenekar névadója Dorina volt, neki ez volt az egyik kedvenc sorozata, és természetesen őt is rendkívül izgatta, hogy vajon a sosem látható Mrs. Columbo milyen lehet. Mivel hárman vagyunk lányok ebben a zenekarban (Kovács Norbert dobos mellett), így mindenki megtalálhatja bennünk az általa elképzelt Mrs. Columbot.

- Columbo felesége fogalomnak számít. Mit gondolsz, milyen fogalommá válhat az együttes a magyar zenei életben?

A zenekar mottója az, hogy elhozzuk az embereknek a jazz napos oldalát. A célunk, hogy megmutassuk mindenkinek, hogy ennek a zenei műfajnak nem csak komoly képzettségű hallgatóságot igénylő ágazatai vannak, hanem tud könnyed,vidám, emészthető és dallamos is lenni, anélkül, hogy az igényes fül számára túl egyszerűvé válna. Azt gondolom, hogy üde színfoltként vagyunk jelen az itthoni zenei palettán.

- Miért adja három lány arra a fejét, hogy jazzes környezetbe ültessen át ismert popdalokat? Ráadásul nem éppen hagyományos felállásban…

A kiváltó ok egy különleges felkérés volt, még 2008-ban, akkor alakultunk, de 2010-re jött össze a mai felállás. Mi mindannyian a jazz világában érezzük magunkat otthon, Dorina és Zsófi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén végeztek, Fanni a Zeneakadémián, klasszikus zongora szakon, ám hamar rátalált az improvizatív zene ellenállhatatlan világára. Nagyon izgalmas dolog régi és új, jól ismert dalokat átformálni, a saját magunkévá tenni. Nem könnyű feladat, hiszen sok esetben nagyon beleivódott az emberekbe az eredeti, és nehezen fogadják el egy-egy ilyen dal kitekert változatait, de szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Több olyan átiratunk van, aminek sokan a Mrs. Columbo-s változatát jobban szeretik, mint az eredetit.

- Mikor fogalmazódott meg bennetek, hogy itt az ideje nekirugaszkodni a saját nótáknak is?

Az első lemezünkön még csak feldolgozások hallhatók. Ennek megjelenése után döntöttük el, hogy a második albumunkon már saját dalok is hallhatóak lesznek, így a tavalyi év már jórészt új ötletek kitalálásával telt. Mondhatjuk, hogy nagyon jól indult 2013, mert a második saját számunkkal bekerültünk az Eurovíziós Dalverseny magyarországi fordulójának legjobb 30 dala közé.

- Melyik nagyobb kihívás: az önálló, saját ötleteket dalokká gyúrogatni, vagy a feldolgozásokat izgalmasan átformálni?

Mindegyiknek megvan a maga nehézsége. Az átdolgozások talán azért könnyebbek picit, mert egy olyan dallamból indulunk ki, amely már egyszer sikert aratott, a közönség fülének ismerősen cseng még akkor is, ha nagyon átalakítjuk. A saját szerzemény ezzel szemben egy teljesen új dolog. Nincs benne kapaszkodó számunkra sem, így maximálisan az érzéseinkre kell hagyatkoznunk, mikor megítéljük, hogy tetszeni fog-e a nagyérdeműnek. Szerencsére a saját számainkkal kapcsolatban egyre több dicséretet kapunk, úgyhogy minden bizonnyal jó úton járunk.

- Dorina szerint a zenélés hasonló a főzéshez. Mi a konyhafőnök ajánlata a Mrs. Columbo „étteremben”?

Mindenképpen egy Mrs. Columbo koncert! Mivel a zenénk lételeme az improvizáció, együtt játszunk, minden fellépésünk más és más, de mindegyikre igaz, hogy nagyon vidámak és családias hangulatban telnek. Ez a zenekarunk igazi erőssége, az élő koncert. Ha valaki eljön egy fellépésünkre, barátságot, jókedvet, összetartozást, játékosságot fog látni a színpadon, és ami biztos: senki sem láthatja és hallhatja kétszer ugyanazt a koncertet! J

- A képek és a videók alapján feltűnt, hogy valóban a zenével, és nem a merész vagy extrém külsőtökkel akarjátok magatokra felhívni a figyelmet. De lehet, hogy egy nap majd a light-jazz is megköveteli a maga vadmacskáit?

Lehetséges, de az biztos, hogy mi nem fogunk változtatni a külsőnkön emiatt. A mi fő fegyverünk a zene, amihez nem kellenek „segédeszközök”. A közönséget nem lehet becsapni. Mi ebben hiszünk és így tudunk önazonosak maradni.

A cikk elkészültéért nagy köszönet Bucsai Tímeának!

Megosztás:
További interjúk

A hírgyűjtő konténer/kategória nem tartalamaz tartalmakat.

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM