2024. május. 28. kedd, Emil, Csanád napja van.
Mese élőben Az évtized lemezéről
Dátum: 2012. április. 16. hétfő, 15:48 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
Lassan két éve érzem azt, hogy ennél már nincs feljebb a Kowalsky meg a Vega csapatának. Aztán minden egyes alkalommal bebizonyítják, hogy de, van. A 2010-es Ötcsillagos lemez a csillagokat is lehozta az égről, annyira jól sikerült; majd az énekes Kowa a teljes brigádot lecserélte maga körül, jöttek trombitások, tangóharmonikás, hegedűs leányzó, akusztikus gitáros, ütőhangszeres, és így, tízen készítették el tavaly Az évtized lemeze korongot. Ennek bemutatóját tartották meg egy szeszélyes tavaszi estén, a nem kicsi Barba Negra Club teltháznyi közönségének aktív részvételével.


Kowalsky meg a Vega – 2012. április 14., Budapest – Barba Negra Club

A felvezető aktus néha kényelmetlen, esetenként dicsőséges szerepkörét A Nyughatatlan elnevezésű formáció vállalta magára, akik főként Johnny Cash átiratokkal szórakoztatták a gyülekező nagyérdeműt. Ami valóban szórakoztatás volt, hiszen a feldolgozások mellett saját rockabilly darabokat is elővezettek hangszereiken (férfi és női ének, női vokálok, minimál dob, gitár, nagybőgő) keresztül. Kellemes muzsika volt, ami idővel boogie-ra csábította a küzdőtér párocskáit, és itt-ott be is indultak a táncoló talpak.

Kowalskyék bulijairól nehéz újat és nehéz rosszat mondani. Ebbe a sorba beilleszthető ez a fellépés is. Persze, a frontember azért mindig kifundál valamit, hogy exkluzívvá varázsolja a nagyobb szabású rendezvényeket, és ez nem volt másként ezúttal sem, hiszen mégiscsak egy lemezbemutatóra jöttünk össze. A kezdés egészen parádésra sikerült az új albumon is kiemelkedő Egyszer volt, hol nem volttal, illetve az Ötcsillagos nagy sikerével, a Ki van ez találva! dallamaival. Utóbbira volt talán a legnagyobb ugrálás és közös éneklés a koncert alatt. Kowáék egyetlen albumot sem játszottak túl, mind a hatról egységesen válogattak, bár – érthetően – a friss hanghordozó némileg nagyobb hangsúlyt kapott.

Kowalsky meg a Vega

A közel tökéletes hangzás mellett a látványról és a meglepetésekről is gondoskodott a Vega legénysége. A Szentlélek Network mondanivalóját erősítendő Kowa félig robotnak öltözött, és gépies mozgásával is rájátszott a sorok tartalmára. A koncertjeiknek amúgy is elengedhetetlen része, hogy a fül mellett a léleknek és a szívnek is táplálékot adnak, újra és újra finoman abba az irányba terelgetve a hallgatót, hogy az igazi forradalom belül, és nem az utcákon zajlik. Mindezt mégis könnyed, szórakoztató külsőbe csomagolják a zenészek, szó sincs szájbarágásról. És meggyőződésem, aki ott volt, értette, hogy miről szólt ez a bő két óra.

Visszakanyarodva a további különlegességekhez: néhány nóta erejéig Szirtes Edina Mókus vezér- és vezényletével egy vonósnégyes is helyet foglalt a színpadon, és velük közösen csendült fel a Többet érdemelsz, a Mindhalálon túl és az egyik legnagyszerűbb Kowalsky meg a Vega dal, az Új templom épül. A lemezeken nem szereplő, mindössze a neten keringő két szerzemény, a Még nem éden, valamint a Mosolydal is befért a programba; az Ez a mi mesénkben pedig Kowa Fankadelivel adott elő duettet. A közös produkció annyira jól sikerült, hogy a szám stúdióváltozata azóta előlépett a kötelező napi hallgatnivalók közé.

Kellemes és némileg váratlan volt a Herceg fehér lovon és a Szabad rég felbukkanása, a zárszót pedig ezúttal a Jövünk, mint a hunok jelentette. Közeleg a fesztiválszezon, azaz biztosra vehetjük, hogy a következő hónapokban sem maradunk Kowalsky meg a Vega koncertek nélkül. A találkozás – nyárról lévén szó – forrón ajánlott!


Megosztás:
További koncertek

2024. május. 12. vasárnap, 12:40

2024. április. 23. kedd, 09:45

2024. április. 13. szombat, 14:07

2024. április. 09. kedd, 20:04

2024. április. 08. hétfő, 22:51

2024. március. 31. vasárnap, 22:31

2024. március. 24. vasárnap, 23:26

2024. március. 19. kedd, 22:25

2024. március. 11. hétfő, 17:56

2024. március. 09. szombat, 13:16

Évfordulók

Wolfgang Schneiderhau (1915)

Ligeti György (1923)

Ligeti György (1923)

Dietrich Fischer-Dieskau (1925)

Elena Szuliotisz (1943)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM