2020. november. 28. szombat, Stefánia napja van.
Exkluzív interjú Vince Clarke-kal
Dátum: 2016. június. 07. kedd, 10:40 Forrás: ZeneFórum Szerző: Janurik János
​A hamarosan megjelenő új projektjével kapcsolatban faggatta Janurik János, az Erasure szintetizátor-mágusát, Vince Clarke-ot, aki a tőle megszokott szikár stílusban válaszolt munkatársunk kérdéseire. Ugyan, mi magunk is azt valljuk, hogy egy zenész helyett beszéljenek inkább a muzsikái, mégis megtisztelőnek érezzük, hogy a szinti-pop egyik meghatározó egyénisége interjút adott lapunknak.


– Vince, június 10-én jelenik meg a következő (majdnem) szóló-projekted, a 2Square. Nem ez az első alkalom, hogy más oldaladat is megmutatod, mint amit a fő csapásirányod és az Erasure által ismerhet a nagyközönség. Gondoljunk csak a Family Fantastic-re, a Clarke & Ware Experimentre, a VCMG-re, vagy a Jean Michel Jarre-ral közös legutóbbi munkádra. Ezek közül melyik volt a legemlékezetesebb, vagy éppen a legextrémebb a számodra?
– Egytől-egyig szórakoztatóak voltak valamiért. Mindegyik projektre rányomta a bélyegét a közreműködő társak személyisége. Ezek a kollaborációk frissen tartanak, kimozdítanak a fixa ideáidból, és megakadályozzák, hogy ugyanazt a kört fussad, újra és újra...

vinceclarke.jpg

– Most éppen Paul Hartnollal dolgoztál együtt, az Orbitalból. Hol és hogyan ismerkedtetek össze?
– A szintetizátor-technikusom mutatott be minket egymásnak a legutóbbi Erasure-turné alkalmával. Megmutattam Paulnak pár zenei ötletemet, és megkérdeztem, volna-e kedve továbbfejleszteni őket. Ezt aztán internetes ötletbörze és hang-cserebere követte, majd a brightoni stúdiójában fejeztük be, és kevertük készre az anyagot.

– Legutóbb Martin Gore-ral, a Depeche Mode-ból vettél fel egy komplett instrumentális, minimál-dance albumot. Mi volt a legnagyobb különbség a vele és a Paullal való közös munkádban?
– A VCMG-albumot teljesen szeparáltan vettük fel, nem is találkoztunk addig, amíg mixelési fázisba nem került. Talán ezért is hidegebb a hangzása, mint a 2Square-nek...– Az első kislemez az aktuális albumodról a Better Have A Drink To Think, ami egy vidám, upbeat techno-szám, ami biztosan megtölti majd a táncparketteket. Nagyjából ez a stílus jellemzi a 2Square egészét is. Van azonban pár track, ami misztikusabbra, kicsit darkosabbra sikerült. Gondolok itt a The Echoes-ra, a Single Functionre, vagy az Underwaterre. Milyen jellegű zenék jellemeznek téged leginkább – legalábbis mostanában?
– Szeretek olyan zenét szerezni, ami hat az érzelmekre, ami megpendít néhány szív-húrt. Még mindig odavagyok az „engem senki sem ért meg”-típusú dalokért.

– A 2Square digitális download formátumban fog megjelenni június 10-én, a kis magán lemezkiadódon, a VeryRecords-on keresztül. A ’80-as évek közepe táján egyszer már foglalkoztál ilyesmivel – a Reset Records kapcsán. Van újabb jelentkeződ, akit a VeryRecords-nál szándékozol megjelentetni? Esetleg itt jön majd ki az új Erasure album is?
– Tervben van egy új művész lemezének a kiadása, valamikor októberben. Ez valami teljesen más lesz, mint a 2Square. Részletek később... A következő Erasure-album pedig a Mute-nál jön majd ki.

vinceclarke_cd.jpg

– Az Erasure-rel éppen 30 éves évfordulótokat ünneplitek. Ennek kapcsán számos újrakiadást dobtak piacra bakeliten. Lesznek még további jubileumi kiadások is – esetleg DVD-n vagy Blu-rayen?
– Hogy őszinte legyek, nem igazán tudom már követni ezeket az újra-kiadásokat. Tudom, ez elég őrülten hangzik, de a lényeg, hogy a rajongók nagy örömüket lelik benne.

– És mi a helyzet az új Erasure nagylemezzel? Valahol olvastam, hogy azt a vonalat kívánjátok folytatni, amit a ’95-ös Erasure című albumotokkal elkezdtetek: kicsit kísérletezőbb, nagyobb lélegzetvételűbb szintetizátor-betétekkel... Megtudhatnánk erről, és a jövőbeni terveitekről valami konkrétabbat?
– A következő Erasure-album biztosan nem dance-stílusú lesz. Már elkezdtünk dalokat írni, amik a legutóbbi dolgainknál bizony darkosabbra sikerültek. Nagyobb hangsúlyt fektetünk az ének részekre, és a hangzás felépítésére is. Remélem, még az idén elkészülünk vele, és akkor jövő év elején turnéra is indulunk...

Reméljük, ez a turné Budapestet, vagy valamelyik szomszédos nagyvárost is érinti, hiszen az Erasure koncertjei még ma is élményszámba mennek!
Addig is hallgassuk nyitott fülekkel, és szívvel Vince Clarke és Paul Hartnoll közös albumát, mely izgalmas zenei kirándulásra visz minket, és emellett a bulizni vágyó táncos lábakat is megmozgatja!


Megosztás:
További hírek

2020. november. 27. péntek, 16:02

2020. november. 25. szerda, 10:57

2020. november. 19. csütörtök, 13:02

2020. november. 18. szerda, 23:55

2020. november. 05. csütörtök, 17:40

2020. október. 29. csütörtök, 10:50

2020. október. 27. kedd, 15:01

2020. október. 22. csütörtök, 12:58

2020. október. 21. szerda, 11:57

2020. október. 21. szerda, 11:40

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM