2020. június. 05. péntek, Fatime napja van.
Fülöp-szigeteki hit a zene erejében
Dátum: 2012. július. 16. hétfő, 15:09 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid

Egy amerikai gitáros, aki keleti buddhista nézeteket vall, fülöp-szigeteki gyökerekkel rendelkezik, és a zúzós riffek mellett latinos témákat penget spanyol gitáron. Ahrue Luster a nu metal egyik zászlóshajójának számító Ill Nino-val már negyedszer járt Magyarországon, és a június 28-ai, Dürer Kertes buli előtt a ZeneFórum kérdéseire is barátságosan válaszolgatott.
- A legutóbbi lemezetek, a 2010-es Dead New World még Ill Nino mértékkel mérve is kimondottan kemény, már-már thrash metalba hajló alkotás volt.

- Egyszerűen csak szerettünk volna egy horzsolóbb albumot készíteni. Mindig is megvolt a vágy bennem, hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyem az Ill Nino dalok gitártémáit. Ez valóban egy jóval gitárközpontúbb lemez lett, ami annyira nem meglepő, hiszen a múltamban jelentős szerepet játszott a thrash metal. A san franciscoi Bay Area durva zenei világából érkeztem, ahol olyan bandák voltak rám hatással, mint a Morbid Angel, a Violence, az Exodus vagy a Forbidden. Így belőlem teljesen természetes módon jöttek elő ezúttal a súlyosabb témák.


- A keményedés mellett egyúttal teljesen eltüntettétek a zenétekből a programozott elemeket és a billentyűs hangszereket.

- Ez nem volt szándékos lépés. Jószerivel akkor eszméltünk rá arra, hogy ezúttal hiányoznak a szintetizátorok és samplerek, amikor már kész voltunk a dalokkal. De akkor már túl késő volt (nevet). A készülő új lemezünkön viszont újra használjuk az elektronikát.


- A hírek szerint olyan album formálódik a műhelyetekben, amin nem lesznek stíluskorlátok, és ami minden eddiginél több latin megoldást tartalmaz.

- A Dead New World volt a legkeményebb CD-nk, a következőn viszont visszatérünk a klasszikusnak nevezhető Ill Nino hangzáshoz. Ezúttal a groove-okra helyeztük a fő hangsúlyt. Persze azért a gitárokat is kellően odatesszük.


- Fejfájást kapsz attól, ha valaki az Ill Nino-t még mindig nu metal bandaként emlegeti, egy kalap alá véve mondjuk a Limp Bizkittel?

- Nem, mert az emberek imádják felcímkézni a zenekarokat. Akkor kezdtük a pályafutásunkat, amikor a nu metal színtér nagyon pezsgett, és ez ránk is hatással volt. Sőt, a mai napig érezhető ez a zenénkben. Sok forrásból táplálkoznak a dalaink, legyen szó thrash vagy latinos elemekről. Mi nem szeretnénk bepakolni magunkat egyik fiókba sem, de ha mások megteszik ezt, ám legyen, ha ettől jobb lesz a közérzetük. Szóval nem kapok fejfájást, ha valaki a nu metalt emlegeti velünk kapcsolatban, mert abból is merítünk inspirációt.


Ill Nino live


- Jövőre lesz 15 éves a zenekar. Terveztek valamilyen nagyszabású megmozdulást a születésnap alkalmából?

- Nem is nagyon gondoltunk bele ebbe. Igaz, nekem a napokban jutott eszembe, hogy 2013-ban már 10 éve leszek az Ill Nino tagja. Nem hiszem, hogy előállnák bármi speckóval, szimplán csak tesszük a dolgunkat.


- Főállásnak tekinthető az, hogy az Ill Nino-ban zenéltek, vagy emellett vannak civil melóitok is?

- Néhányunk saját stúdiót üzemeltet, többek között én is, illetve szoktam más bandák lemezeinél producerként dolgozni. A másik gitárosunk, Diego, egy tetoválószalon büszke tulajdonosa, a dobosunk, Dave, zenekarok menedzselésével foglalkozik, valamint ő is szívesen ül be a produceri székbe. Az énekesünk, Christian, ugyancsak saját stúdióval rendelkezik, szóval nem az Ill Nino az egyetlen dolog, amivel foglalkozunk, de minden más szorosan kapcsolódik a csapathoz és a zenéhez.


- Mondj néhány országot, ahol még sosem játszottatok, de szívesen fellépnél.

- Elsőként Indiát mondanám. Kínában például már kétszer voltunk, és jó dolog a metal műfaj úttörőjének lenni olyan területeken, ahová eddig nem ért el igazán ez a stílus. Úgy gondolom, hogy Indiában is új ajtókat nyithatnánk meg a kemény zenék rajongóinak. Nagyon sok levelet kapunk a Fülöp-szigetekről, ami különösen jól esik, mert a nagypapám filippínó, így ott is szívesen játszanék. A vezetéknevem, a Luster is a fülöp-szigeteki gyökereimről tanúskodik. Aztán jó lenne egy buli Dél-Afrikában is, ott sem jártam még soha.


- Fontosnak tartod, hogy a zenétekben tükröződjön a származásotok?

- Persze, éppen ezt csináljuk az Ill Nino-n belül: a különböző kultúrák zenei sajátosságait ötvözzük a metallal.


Ill Nino Ahrue


- Nagyszerű dolog lehet, hogy egy olyan underground banda, mint az Ill Nino, bárhova is megy a világon, biztos, hogy néhány száz vagy ezer rajongó összejön, hogy végigtombolja a bulitokat.

- Nagyon szerencsések vagyunk, hogy azzal foglalkozhatunk, amit ennyire szeretünk. Tökéletesen tisztán látjuk, hogy mindezt azért tehetjük meg, mert az Ill Nino létezik. Az emberek szeretik a zenénket, figyelemmel kísérik, hogy mit csinálunk, és ez teszi lehetővé, hogy a saját utunkat járjuk. Nem zárkózunk el a rajongóktól sem: a koncertek után kimegyünk beszélgetni velük, így fordulhat elő az, hogy azokban az országokban, ahol már többször játszottunk, ismerős arcok köszöntenek minket. Az egyik legfontosabb feladatunk a bandával, hogy ne feledkezzünk meg a rajongóinkról.


- Láttad a Rocksuli című filmet?

- Nem, eddig még nem, de ha hazamegyek, ígérem, bepótolom.


- A főszereplő Jack Blacknek van egy mondata ebben, miszerint „egy jó rock koncert megváltoztatja a világot”. Egyetértesz vele?

- A zene kétségtelenül nagy hatalommal bír. És ezt saját tapasztalatból mondom, mert amikor felnőttem, rengeteg problémával kellett szembenéznem. Édesanyámmal éltem együtt, és nagyon szegények voltunk. Emiatt sem tudott a világ legjobb anyukája lenni, ami szintén elég kemény volt nekem. A metal egyfajta mentsvárat jelentett nekem, szinte megmentette az életemet. Sok üzenetet kapunk a rajongóktól, hogy a dalaink mennyit tudnak segíteni nekik akkor, amikor épp rossz időket élnek meg. Igen, hiszek a zene erejében, és hiszek abban, hogy képes megváltoztatni a világot.


- Az előbb említetted, hogy 10 éve gitározol az Ill Nino-ban. Mi volt a legemlékezetesebb momentum a csapat tagjaként?

- Jó sok ilyen akad, de a legkülönlegesebb mindig az, amikor egy olyan országban lépünk fel, ahová nem túl gyakran jut el a metal muzsika, mert háborús állapotok uralkodnak, nagy a szegénység, vagy a kormány diktatúrát tart fenn. De arra a másfél órára, amíg zenélsz, képes vagy elfelejtetni az emberekkel a gondjaikat. Látod rajtuk, hogy mosolyognak, hogy jól szórakoznak. Erre a legjobb példa a venezuelai koncertünk. A világ más tájain élők el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet az élet a harmadik világhoz tartozó államokban. Venezuelában a bulink alatt gépfegyveres katonák álltak a színpad két szélén, ami feszültté tette a légkört, mégis áramlott az energia a közönség és közöttünk. Játszottunk egyszer Bulgáriában, ahol a szervező a koncert előtt közölte velünk, hogy nem tud fizetni. De remek srácokkal találkoztunk, akik nagyon várták a fellépésünket, mi pedig nem akartunk csalódást okozni nekik, így lenyomtuk a bulit, ami fantasztikusan sikerült. De nagy élmény volt Brazíliában és Chilében játszani, két éve pedig eljutottunk Moszkvába, ahol ugyancsak csodás élményekkel gazdagodtunk. Sok remek pillanat van a hátam mögött az Ill Nino tagjaként, így nem könnyű egyet kiemelni.


- Negyedszer jártok Magyarországon, ezen belül 2010 és 2011 után sorrendben harmadszor léptek fel nálunk.

- A 2010-es Sziget Fesztiválos koncertünk élénken él az emlékeimben, hatalmas volt az a buli!


(Fotók: Máté Éva)


Megosztás:
További hírek

2020. június. 04. csütörtök, 15:45

2020. június. 03. szerda, 17:44

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

2020. május. 16. szombat, 10:45

2020. május. 15. péntek, 15:51

Évfordulók

Martha Argerich (1941)

Laurie Anderson (1947)

Peter Ershine (1954)

Kenny G (1956)

Vincze Lilla (1961)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM