2020. május. 29. péntek, Magdolna napja van.
Muchas gracias, Hungría!
Dátum: 2012. július. 02. hétfő, 16:47 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid

​Volt mit megköszönnie Cristian Machado-nak: a pesti fiatalság nem elhanyagolható része az Ill Nino június 28-ai koncertjét választotta azon a napon, amikor a Cannibal Corpse és a Duran Duran is fellépett a fővárosban, a Volt Fesztiválon meg a Faith No More kápráztatta el a nagyérdeműt. Ám aligha bánták meg a döntésüket azok, akik ezen a bulikban zsúfolt csütörtökön a Dürer Kertre, és vele a latin metalra bólintottak rá. Méghozzá izomból és derékból.Ill Nino – 2012. június 28., Budapest – Dürer Kert


A meghirdetett előzenekarok közül mindössze a CSAKAZÉRTIS bulijának felét csíptem el, ahol a srácok az akkor még meglehetősen szerény érdeklődés ellenére nagy átéléssel zenéltek. Aki a teremben volt, az viszont vevő volt a színpadról felharsanó vezényszavakra, ráadásul többen még a szövegeket is ismerték, így az énekeltetős kísérletek is jól sültek el. Mindenképp meg kell jegyezni, hogy brutálisan jól szólalt meg a DJ-vel is dolgozó fogat, ami persze nem volt meglepetés, ugyanis a keverőpult mögött Szűcs Szabika tologatta a potikat a Csakazértisnak.


Az ILL NINO ismételt magyarországi fellépésének – sorrendben harmadik éve járnak hazánkba – az adott különlegességet, hogy Dave Chavarri dobost sürgős családi ügyek szólították vissza az USA-ba, így a technikusa ugrott be a helyére. Az Akela legszebb napjait idéző hajkoronát viselő csóka nem szeppent meg a szereptől, hanem hibátlanul hozta Dave mester összes pörgetését, bebizonyítva, hogy sokszor a háttérszemélyzetben profibb zenészeket találunk, mint a rivaldafényben. Azért Nino-éknál nincs gond a képzettséggel, a frontvonalban is remek muzsikusokat találunk, akik a My Resurrection-nel foglalták el helyüket a színpadon.

Ill Nino live

Cristian Machado énekest látva Garfield és a beszélő mérleg esete jutott eszembe, amikor a szerkentyű közli a macsekkal, hogy a „súlyod gyarapodott, de hát kinek nem”. Mert ne szépítsük: a frontember szépen kikerekedett az utóbbi években. Ám talán ennek is köszönhető, hogy minden korábbinál pontosabb volt, az egyébként nem egyszerű témákat is hamis hangok nélkül hozta. Lehet, hogy a nagy test nem nagy élvezetet, hanem nagy hangterjedelmet vonz magával? A hangzás itt is veszettül hasított, a gitárok vastagon másztak az arcunkba, aminek némileg a samplerek és Danny Couto ütőhangszerei látták kárát a közel félig telt nagyteremben.

Ill Nino live

A nagyjából 70 perces set alatt az énekes rengeteget hálálkodott – lásd cikkünk címét -, sőt, pár alkalommal még Laz Pina basszer is magához ragadta a mikrofont, és kifejtette, hogy a világon jelen pillanatban egyedül az a fontos, ami ezek között a falak között történik, és még a német-olasz Eb-elődöntő is elmehet a búsba. A rögtönzött szavalóestre volt is idejük, mert a számok között kicsit hosszúra nyúltak a szünetek, bár az extra pihenő nem esett rosszul sem a zenészeknek, sem a közönségnek. Ami miatt még egy picit keserű utóízek kerültek a latin koktélba, az a műsor kiszámíthatósága volt. A hatos nem kockáztatott, főként az első három album dalait tolta – a csillaguk is ekkor járt a legmagasabban -, az utóbbi két lemezről mindössze egy-egy nótát (The Alibi of Tyrants, God is For the Dead) halásztak elő. Mindazonáltal mindenképp mellettük szól az, hogy bár a nu metal fénykorának már régen búcsút intettünk, a „Beteg Kisded” még mindig nyomul, és köszönik, jól vannak.

Ill Nino live

Pörögtek is a raszták a színpad előtt és a deszkákon, ment az ugrálás fent és lent, vagyis igazi, energiától duzzadó bulit adott az Ill Nino – ahogy azt a zenéjükben rejlő groove-os erő megköveteli. A csúcspont az amúgy pofonegyszerű témákat felvonultató, fél-indusztriális I Am Loco volt: aki a pattogós főriffre nem mozdul be, annak komoly hiányosságai lehetnek ritmusérzék terén. A ráadásban a beugró dobos még egy latinos szólót is eleresztett a perkás kollégával „társbérletben”, majd jött a papírformának megfelelő befejezés: How Can I Live és Liar.


Aprócska ingadozások előfordulhatnak, de Senior Machado és társai is bekerülnek abba a képzeletbeli dobozba, amelyre ez van írva: élőben képtelenek hibázni. Muchas gracias Ill Nino!


(Képeink nem a helyszínen, hanem az Ill Nino Nova Rock-os, ill. Szigetes fellépésén készültek. Fotók: Máté Éva)


DéJvid


Megosztás:
További hírek

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

2020. május. 16. szombat, 10:45

2020. május. 15. péntek, 15:51

2020. május. 12. kedd, 11:54

2020. május. 11. hétfő, 20:30

Évfordulók

Jannis Xenakis (1922)

Helmuth Rilling (1933)

Csavlek Etelka (1947)

Stevie Nicks (1948)

Francis Rossi (1949)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM