2018. október. 21. vasárnap, Orsolya napja van.
Klasszikus Erasure-album érkezik márciusban
Dátum: 2018. január. 29. hétfő, 09:33 Forrás: ZeneFórum Szerző: Janurik János
Ha a címhez mellékelt albumdizájn-fotóra pillantva valakit erőteljes „déjà vu”–érzés fogna el, az bizony nem a véletlen műve. Vince Clarke és Andy Bell kettőse, az Erasure ugyanis tavaly májusban megjelent World Be Gone című, sorrendben 17. stúdióalbumát gondolta újra. A dalokat ezúttal klasszikus zenei köntösbe öltöztették, és tették mindezt a brüsszeli székhelyű Echo Collective társulás segítségével, akik hidat vontak a pop- és a klasszikus zene közé.
Az izgalmasnak hangzó projekt végeredményéről március 9-étől győződhetünk meg. Ekkor kerül ugyanis a lemezboltokba a World Beyond címet viselő korong. „A projekt koncepciója az volt, hogy alapjaikra lebontsuk, és aztán újra összerakjuk a dalokat” – magyarázza Neil Leiter, az Echo Collective-től. „Az elején sávokra szedtünk minden tracket, és aztán azon sávokkal, melyek inspirálólag hatottak ránk, vagy amelyeket fontosnak éreztünk, újból felépítettük a számokat instrumentálisan. Az együttesünk minden hangszere a benne rejlő kapacitások vagy egy bizonyos szerep szerint lett kiválasztva. Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy melyik hangsávhoz melyik hangszer illik a leginkább, legalább annyira bonyolult, mintha szerepeket színekkel akarnánk párosítani. Azáltal, hogy így lecsupaszítottuk a dalokat, Andy új térhez jutott, amit a hangjával megtölthetett. A dalszövegek is más olvasatot nyertek ezáltal, fontosabbak lettek, és Andy sokkal szabadabban, dinamikusabban kezelhette őket, a teljes hangterjedelmét bevetve.”

A klasszikus-átdolgozást nyert Wold Be Gone album több helyütt is reagált a minket körülvevő világ változásaira, az aktuálpolitikai légkörre, anélkül, hogy az Erasure legénysége reménytelennek láttatná a helyzetet. „Az újra-interpretálás sokkal erősebb kontextusba helyezte a szövegeket, egészen új síkba kerültek ezáltal” – kommentálja Andy Bell az Echo Collective-vel közös zenei projektet.Az album ötlete egyébként Vince Clarke-tól származik, aki eredetileg egy kislemezt tervezett ebben a klasszikus hangszerelésben felvenni, azonban annyira gyümölcsöző volt az Echo Collective-vel való eszmecsere, hogy végül úgy döntöttek, a teljes World Be Gone-t átöltöztetik. „Nagyszerű volt az Echo Collective-val együtt ötletelni, és aztán látni (hallani) azt, hogy ezek a kompozíciók alakot öltenek. Ez a közös munka egészen új érzésekkel töltötte fel az albumunkat, Andy éneke pedig sokkal erőteljesebbé és felemelőbbé vált” – fűzi hozzá Vince Clarke.

Ha úgy vesszük, a World Beyond projekt egyfajta folytatása az 1987-es The Two Ring Circus albumnak, mellyel a The Circus című, nemzetközi áttörést meghozó LP-jüket dolgozták át – akkoriban csak 3 track kapott klasszikus öltözetet, a többi dal remix és koncertverzió formájában újult meg.Mire a World Beyond megjelenik, az Erasure már éppen utolsó európai koncertjét adja majd Koppenhágában, a január 29-én Dublinból induló (majdnem) világkörüli turnéján. Hozzánk legközelebb Münchenben lehet elcsípni őket, március 4-én, a Tonhalle színpadán. Jegyek kis szerencsével még fellelhetők, bár gyakorlatilag teltházas az összes európai helyszín.

A World Beyond album – többféle kiszerelésben – már most előrendelhető az alábbi linken.

Janurik János

Megosztás:
További hírek

2018. október. 19. péntek, 21:40

2018. október. 19. péntek, 21:36

2018. október. 18. csütörtök, 21:58

2018. október. 17. szerda, 08:58

2018. szeptember. 28. péntek, 17:15

2018. szeptember. 27. csütörtök, 15:24

2018. szeptember. 25. kedd, 11:44

2018. szeptember. 25. kedd, 11:40

2018. szeptember. 19. szerda, 17:14

2018. szeptember. 12. szerda, 11:30

Évfordulók

Dizzy Gillespie (1917)

Tetsu Yamauchi (1947)

Björk (1966)

Scott Weiland (1967)

Michael Szumowski (1969)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM