2021. április. 15. csütörtök, Tas, Anasztázia napja van.
Mylène Farmer – Désenchantée (Idén 30 éves a franciák kultikus pop-himnusza)
Dátum: 2021. március. 19. péntek, 21:27 Forrás: ZeneFórum Szerző: Janurik János
​A francia poppal való kapcsolatom sokáig kimerült a – leginkább német közvetítéssel – nálunk is slágerré vált ’80-as évekbeli szerzemények (Vanessa Paradis: Joe le taxi, Desirelles: Voyage, voyage, Début de Soirée: Nuit de folie) ismeretében. Mígnem a ’90-es évek második felében Magyarországon is foghatóvá vált a franciák zenei TV-csatornája (MCM), és egyre többször kapcsoltam oda, amikor éppen klipeket nézni támadt kedvem. Így találtam rá Mylène Farmerre, erre a különleges hangú és unikális imidzzsel rendelkező énekesnőre.


Ő akkorra már frankofón körökben jócskán benne volt a szupersztár-státuszban, nálunk azonban csak kevesen ismerték, annak ellenére, hogy Magyarországon forgatta egyik legnagyobb slágeréhez készült klipjét. Következzen most egy múltidéző visszatekintés a Désenchantée-ról, mely később a Pet Shop Boys-os Neil Tennantet is megihlette, majd 2002-ben Kate Ryan közvetítésével az európai dance klubok kedvencévé vált. A francia kult-énekesnő legfontosabb dalához készült klip forgatására pedig egy akkori statiszta emlékszik vissza, aki középiskolásként került bele az események forgatagába.

A kanadai születésű, de Párizs egyik külső kerületében felnőtt Mylène Farmerről – akit akkoriban még Gautiernek hívtak – hamar kiderült, hogy nem az átlag fiatal lányok életére vágyik. A középiskolát félbe hagyva színi kurzusra kezdett járni – Vincent Lindon és Isabelle Nanty társaságában –, itt szerzett tudását egyelőre rövid reklámfilmekben kamatoztatta. A művésznevét egy tragikus sorsú hollywoodi sztártól – Frances Farmer – kölcsönző Mylène a ’80-as évek elején találkozott a hozzá hasonlóan művészi ambíciókkal teli Laurent Boutonnat-val. Kettejük kreatív ereje és tehetsége hamarosan elismert szerzőpárossá tette őket Franciaországban. Mylène Farmer debütáló albumán (Cendres de lune) sikerrel vegyítették a slágeres újhullámos popzenét (Libertine) a kicsit darkos, gótikusba hajló szinti-poppal (Plus grandir), de a húszas évei közepén járó énekesnőt a második nagylemeze (Ainsi soit je...) juttatta a csúcsra, melyből majdnem kétmillió példány fogyott, és ezzel a ’80-as évek legkelendőbb albuma lett Franciaországban.

A kislemezre kimásolt dalok közül a Sans contrefaçon és a Pourvu qu’elles soient douces (Németországban egyszerűen csak Douces) a slágerlisták élére juttatták a vörös hajú, misztikus énekesnőt, aki irodalmi előképeinek, Baudelaire-nek és Poe-nak is emléket állított gyémánt-státuszt élvező albumán.

Ahhoz, hogy Mylène Farmer messze túl tudott nőni francia kortársain, nagyban hozzájárult a Laurent Boutonnat kreálta képi világ, a gyakran Tarkovszkijt idéző, költői, mozifilm-szerű klipek, melyeknek soha nem volt happy endje. Ezekbe, a klipekből ismert szerepekbe bújt Mylène első turnéján, mellyel 1989-ben lépett a világot jelentő deszkákra, hogy aztán meg sem álljon a párizsi Bercy színpadáig, ahol már akkor is csak a legnagyobbaknak jutott hely.
A sikeres turnét követően nagy várakozás előzte meg a művésznő következő albumát (L’autre...), melynek előhírnöke a cikk apropóját is adó Désenchantée című kislemez volt. Bátran állíthatjuk, popdal talán azóta sem robbantott akkorát Franciaországban, mint a „kiábrándult generációt” megszólító Farmer-himnusz. Mert az évtizedek folyamán egyértelműen és egyre inkább azzá vált ez a kislemez. A román filozófust és esszéistát, Ciorant (A kétségbeesés csúcsain) idéző pesszimista szöveghez remek, szintetizátor-alapú zenét szerzett Boutonnat, mely egyfajta emelkedett forradalmi hangulatot kölcsönöz a számnak. Ezt a forradalmi hangulatot adja vissza a Désenchantée-hoz készült klip, mely Magyarországon (Budapesten és Apajpusztán) forgott 1991 februárjában. A számos statisztát is felvonultató, nagy ívű kisfilm egyszerre idézte vászonra – azaz képernyőre – a Nyomorultak Gavroche-át, Dickens Twist Olivérjét, valamint Delacroix-t (A Szabadság vezeti a népet).A filmben szereplő ferencvárosi gyárépület, mely egy munkatábor kulisszáit adta, már régen nem áll Budapesten, de ahogy a klip egyik magyar gyártásvezetője elmesélte nekem, számos produkciónak biztosított egy időben hátteret. A külső helyszínek között szerepelt még a hóval borított magyar puszta, mely a rendező (Boutonnat) szándéka szerint egy költői képpel zárta a videót. Mylène Farmer mellett pedig számos kis és nagy gyerek gondoskodott a táborlázadás, és a forradalmi forgatag hitelessé tételéről. Közülük egy (László Zsolt, akit Depeche Mode rajongói körökből ismerek) így emlékezett vissza erre a 30 évvel ezelőtti forgatásra:

mylenefarmer_kiabrandultak1.jpg

„Emlékeim szerint valamikor ősszel volt egy casting, ahol jó sok gyereket megnéztek. Szerintem azokat válogatták ki (ismerve a klipet, ez egyáltalán nem meglepő), akik – fogalmazzunk így – ’szerencsétlenül’ néztek ki. Nagy Depeche Mode rajongóként épp akkor vágattam le kopaszra hajamat, szerintem én végül ezért kerültem be a statiszták közé, az egyik osztálytársammal együtt. Emlékeim szerint egy hétig tartott a forgatás, tél volt és hideg. Kaptunk valami papírt a minisztériumból, amit ha bevittünk a suliba, egy hétig nem kellett bejárnunk. Ez az igazolás nagyon nagy királyság volt! Maga a forgatás tök jó volt, egy gyár területén voltunk (az egykori Máriássy utcai konzervgyár Budapesten – a szerk.), és egy hangárban ültünk, aztán néha hívtak 1, 2, 5, 10, 50 gyereket, a jelenettől függően.

mylenefarmer_kiabrandultak2.jpg

Egész nap zajlott a forgatás, reggeltől estig, és tök jó szendvicseket, cappuccinót és forró csokit kaptunk, szóval egy csóró tinédzserként ez maga volt a Kánaán. Azt hiszem, annyi pénzt kerestem, hogy megvehettem belőle életem első walkmanjét, amin persze Depeche Mode szólt.

mylenefarmer_kiabrandultak3.jpg

Magát Mylène Farmert nem ismertem előtte, csak később kezdtem el egy-két számát megismerni, többek között ezt a klipet is, és szép lassan megkedveltem. A forgatásról is úgy emlékszem rá, hogy egy rövid vörös hajú lány, aki egyébként kifejezetten a zsánerem. A forgatáson néha autókat kellett szétverni, és ez nagyon élvezetes volt gyerekként. Egy égő ház mellett is kellett szaladgálni, úgy rémlik.

mylenefarmer_kiabrandultak4.jpg

Illetve, az utolsó, futós jelenetet rengetegszer fel kellett venni egy külső helyszínen (Apajpusztán – a szerk.), eléggé hideg is volt, és túlöltözve sem voltunk a szakadt ruhákban. Poénból sokszor lehagytuk Mylène-t, aztán mondták nekünk, hogy ez így nem lesz jó, mert akkor sosem megyünk haza. Szóval én egy nagyon jó emlékként őrzöm magamban ezt a forgatást.”

mylenefarmer_kiabrandultak5.jpg

Az MF Confidential csapata mintha csak megérezte volna, hogy érkezik ez a visszaemlékezés, mivel a napokban újították fel a Francois Hanss által Magyarországon forgatott dokumentumfilmet, mely a kulisszák mögé vezeti a nézőt. Az egykori gyerekstatiszta, akit 76-os sorszámmal tüntettek fel a szereplő-listán, László Zsolt is megtalálta magát ezen a kisfilmen (lásd a mellékelt screenshotok, sapkában és mellényben látható).A Désenchantée mellett még egy Mylène Farmer klip helyszínéül szolgált Budapest 1991 februárjában. Ez a Regrets című ballada, melyben Jean-Louis Murat volt az énekesnő partnere. A duetthez készült klip Magyarország egyik legkülönlegesebb sírkertjében, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben került rögzítésre, és fekete-fehérben mutatta a két énekest. A kislemez 1991 nyarán került Franciaországban a boltokba.A francia stábot egyébként részben a Cyrano, Jean Paul Rappeneau világhírű filmje – Depardieu-vel a címszerepben –, annak hírneve csábította Magyarországra, melynek több jelenetét is nálunk forgatták, másrészt pedig Laurent Boutonnat régóta tervezett nagyjátékfilmjéhez, a Giorginóhoz kerestek lehetséges helyszínt. Ez a nehezen emészthető, roppant sötét tónusú melodráma végül Szlovákiában került leforgatásra. A fizikumot és lelket egyaránt megviselő filmezés a Farmer-Boutonnat páros közti addig tökéletes kémiai egyensúly megbomlásához vezetett 1994-ben.

A sikertörténet azonban mégsem ért véget, bizonyítja ezt Mylène Farmer azóta megjelent 8 stúdióalbuma. Ezek közül ugyan már nem mindegyiken volt Laurent Boutonnat a szerzőtársa, és a kamera mögé is egyre ritkábban állt az egykori kliprendező, de Mylène Farmer több évtizede kivívott vezető pozíciója továbbra is megingathatatlannak tűnik a francia pop-piacon.

A Désenchantée pedig megjelenése óta kihagyhatatlan, katartikus momentuma a művésznő koncertjeinek. Ezekben a mágikus pillanatokban a cikk szerzőjének is többször volt már része. És ami a dal hatását illeti, az Electronic (Bernard Sumner, Johnny Marr és Neil Tennant supergroupja) Disappointed című slágerének születését annak is köszönhetjük, hogy a Pet Shop Boys énekese 1991-es turnéjuk idején felfedezte magának Mylène Farmert, és megvette annak L’autre... című albumát. Egy évre rá pedig megérkezett a főhajtás a Disappointeddel, melynek refrénje így szól: „...Disenchanted, once more, Disillusioned, encore...”

A fiatalabb generáció és a francia nyelvterületen túli Európa 2002-ben ismerhette meg Mylène Farmer nevét, és a Désenchantée-t. A belga Eurodance-énekesnő, Kate Ryan ugyanis készített egy feldolgozást a dalhoz, ami Németországban, Ausztriában, Magyarországon és Norvégiában is a listák élére kúszott. A “kiábrándultak” himnusza azóta számos feldolgozást megért már, a francia tehetségkutatók jelöltjei is többször elénekelték, a legkülönfélébb megközelítésben, az eredeti azonban a mai napig a Mylène Farmer-verzió. A dicsőség az övé – meg persze Laurent Boutonnat-é.

A Mylène Farmer életmű felfedezésére vagy éppen nosztalgiázásra remek alkalmat nyújt a 2020. év végén megjelent Histoires de című kompiláció, mely 52 dalon keresztül mutatja be az énekesnő eddigi karrierjét.

A cikkhez mellékelt archív másolatok a Désenchantée magyarországi klipforgatásának jegyzőkönyvéből származnak, mely a cikk szerzőjének gyűjteményét gazdagítja. Köszönöm Zsoltnak a visszaemlékezést!

Megosztás:
További hírek

2021. április. 14. szerda, 13:43

2021. április. 14. szerda, 12:07

2021. április. 14. szerda, 11:51

2021. április. 09. péntek, 12:57

2021. április. 09. péntek, 11:48

2021. április. 07. szerda, 19:02

2021. április. 06. kedd, 19:41

2021. április. 06. kedd, 12:54

2021. április. 02. péntek, 19:11

2021. április. 02. péntek, 17:00

Évfordulók

Szigeti Ferenc (1949)

Nick Kamen (1962)

Graeme Clark (1966)

Samantha Fox (1966)

Pedro Andreu (1968)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM