2021. március. 02. kedd, Lujza napja van.
10 év forradalom: pillérek és mérföldkövek
Dátum: 2013. augusztus. 27. kedd, 16:13 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
​Augusztus 17-én tartotta a budapesti PARK színpadán a 10 éves jubileumi koncertjét a Kowalsky meg a Vega. Az ünnepi alkalomra való tekintettel formabontó interjút készítettünk Kowával, amiben az elmúlt évtized Vega lemezeivel kapcsolatos érzéseiről, emlékeiről és élményeiről kérdeztük az alapító énekest.Pimasz grimasz (2003)

„Hogy egyben eljátszanánk-e valamikor az egész albumot? El tudom képzelni, hogy elérkezik ennek az ideje. De nem most, majd egy kicsit később. Érdekes a felvetés, bár bennünk ilyesmi eddig fel sem merült. Hiszen annyi meghatározó szám van a későbbi lemezeken is, hogy a Kowalsky meg a Vega koncert elképzelhetetlen egy Ennyi csak, egy Forradalom Rt., vagy akár egy Szarka… nélkül. És most jönnek majd még csak az újak… Tehát egy elég termékeny csapatról van szó, és az újdonság erejével mindig nagyon nehéz megküzdeni, akármilyen karakteres is egy-egy régi dal.”

Vegasztár (2005)


„Teljesen pozitívan él ez a lemez is az emlékeimben. A Balul sül el mellett az Aki mer, az nyer is erről az albumról származik, ahogy az Egy zsivány balladája és a Herceg fehér lovon is, amiket egyébként gyakran játszunk. Ezzel együtt, ez valóban nem egy központi lemez. Tudom, hogy sok nótát hanyagolunk élőben róla, de ez nem valamifajta hátrányos megkülönböztetés: a többi albumon sok kihagyhatatlan tétel van. Adott esetben a Vegasztárról három dalt szoktunk cserélgetni vagy akár egyszerre eljátszani. Nem hiszem, hogy ez a későbbiekben változna. Azért sem, mert ahogy körvonalazódnak az új lemez dalai, a korábbi anyagok örülhetnek majd annak, ha egyáltalán helyet kapnak a műsorban. ”

kowa1.jpg

Forradalom Rt. (2006)

 „Mindenképp mérföldkőnek nevezhetjük. A címadó nóta abszolút meghatározó. A szív forradalmáról beszélünk, már kimondva is ezeregyszer elhangzott ez a megjelölés. Aki ismeri a Kowalsky meg a Vegát, az tudja is, hogy miről van szó. Ez a természetes címe az egész produktumnak. De az Ennyi csak mellett sem lehet elmenni. Talán ezt a számot ismerik a legtöbben, a hozzá tartozó Sebaj Tóbiásos klippel együtt. Ez volt az első lemezünk, amivel a médiában is rengeteget szerepeltünk. Az igazi, átütő ismertséget is ezzel az albummal értük el. A Pimasz grimasz után ez is egy megkerülhetetlen korong a történetünkben. Lehet, hogy ezért került kicsit mostoha helyzetbe a Vegasztár . A Forradalom Rt. után akkora kiugró figyelmet kapott a csapat, hogy tényleg tekinthetjük igazi mérföldkőnek.”

Szemenszedett igazság (2008)

„Az Új templom épül talán a legmeghatározóbb dala ennek a lemeznek, de hozzávehetjük még az Otthon, édes otthont is, ami a rádiókban is sokat szerepelt. Nekem mégis a címadó a legkedvesebb. Ezen a számon keresztül ismerkedtem meg például Gyurta Dani olimpiai bajnok úszónkkal. Nagy kedvence volt ez a dal, és így jött létre a személyes kapcsolatunk, ami egy nagyon kedves emlékként maradt meg bennem. De a Szemenszedett igazságot, mint albumot, nem tartom igazán karakteresnek.”

kowa2.jpg

Ötcsillagos (2010)

„Mindegyik korábbi lemezünk Fonogram-díjra volt jelölve, de az Ötcsillagos nyert is a pop-rock kategóriában. A koncertek egyik nagy kedvence erről a Ki van ez találva!, ám érdekes, hogy a legnépszerűbb videómegosztó oldalon mégsem ez az egyik legnézettebb klipünk. Ettől még ez a lemez ugyancsak egy komoly mérföldkő. Úgy látszik, hogy a zenekarnak úgy van kijelölve az útja, hogy pepitában haladunk előre. Az egyik album meghatározó, az utána érkező pedig tartja az állványzatot. A következő lemez ismét karakter, amivel ráhúzunk egy újabb „emeletet” az „épületre”, a folytatás viszont megint inkább csak pillérként szolgál .”

Az évtized lemeze (2010)

„Folytatva az előző gondolatot: ugyanaz igaz Az évtized lemezére, mint a Vegasztárra és a Szemenszedett igazságra. Egyfelől egy válogatásalbumról van itt szó, előrevetítve a tízéves jubileumot; de azért van mellette tíz új tétel is. Szerintem egy nagyon jól sikerült anyag az is; az már más kérdés, hogy megint olyan érzetem van vele, hogy ez csak egy pillér. Tartja a következő emelethez az építményt. Azt nem merem mondani, hogy biztos vagyok benne, de a megérzésem azt súgja – és ha csak az eltelt idő törvényszerűségeit nézem -, hogy legközelebb újra egy mérföldkőnek kell következnie.”

kowa21.jpg

…és a jövő (2014?)

„A napokban megjelent egy könyv, ami több mint 500 oldalas, köszönhetően a benne található szöveggyűjteménynek és fotóalbumnak. Ez egy nagyon őszinte vallomás. A szív forradalmáról és a zenekar első tíz évéről szól – végtelen őszinteséggel. És hát készül az új album is, amiről két dalt – Ami fontos és Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek – már bemutattunk. Több ilyen premier már nem lesz, márciusra várható a következő lemez – a következő mérföldkő, ezt bátran ki merem jelenteni.”  (Koncertfotók: Máté Évi)    

Megosztás:
További interjúk

A hírgyűjtő konténer/kategória nem tartalamaz tartalmakat.

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM