2021. március. 02. kedd, Lujza napja van.
Mélybíbor füst a víz felett az Arénában
Dátum: 2019. december. 19. csütörtök, 04:45 Forrás: ZeneFórum Szerző: -smart-
​A fennállása 51. évfordulóját idén ünneplő brit hard rock legenda, a Deep Purple első, 1987-es magyarországi hármas fellépése óta eddig már összesen tízszer tette tiszteletét hazánkban, köztük 2007-ben és 2014-ben is a Budapest Sportarénában. A 2017 májusa óta dübörgő The Long Goodbye című turnéjukkal december 9-én ugyanide tértek vissza.


De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a terepet a kanadai Monster Truck melegíttette be előttük. Markáns southern rock és füstös blues jegyekkel kiegészített hard rockjuk tökéletesen passzolt a nagy előd fellépése elé. A 2013-as Juno Award év felfedezettjének kikiáltott négyes fogat számára már nem volt ismeretlen a terep, hiszen három évvel ezelőtt a szintén juharleveles Nickelback számára készítették elő a közönséget. Ahogy akkor, most is hangulatos fellépést produkáltak, bár annak ellenére, hogy igazán jó zenészek, kicsit egysíkúnak hatott a fellépésük, és érződött rajtuk, hogy egy kisebb klub közönségével sokkal jobban működne a kémia. Időközben ugyanis csaknem teljesen megtelt az Aréna, zömében magukat újra tininek képzelő 60 pluszosokkal, akik már alig várták, hogy kedvenceik következzenek.

Monster Truck live

A Deep Purple a Led Zeppelin és a Black Sabbath társaságában a „’70-es évek brit hard rock és heavy metal szentségtelen háromsága” kitüntető címet is kiérdemelte már, fél évszázadot felölelő pályafutásuk során pedig több mint százmillió lemezt adtak el, és 2016-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a klasszikus Ian Gillan-Roger Glover-Jon Lord-Ian Paice-Ritchie Blackmore felállásból mára már csak az énekes Gillan, a basszeros Glover és az egyetlen ősalapító tag, a dobos, Paice maradt meg.

Deep Purple live

Pontban 21 órakor felcsendült a hangszórókból Gustav Holst Mars, The Bringer Of War című szerzeménye, a színpad mögötti óriás kivetítőn pedig megjelent a Mount Rushmore óriás elnökfejei mintájára megalkotott Deep Purple In Rock album grafikai parafrázisa, az úszó jéghegyből „kivésett” aktuális felállás. Aztán berobbant a nyitószám, a Highway Star, aminek lendületes riffjeit tovább erősítette a metróalagútban száguldó vizuál. De a tempó csak fokozódott, hiszen megállás nélkül még két dal jött, a Pictures Of Home és Bloodsucker. Az egyszerű fehér inget viselő 74 éves Ian Gillan hangja ugyan már nem olyan, mint 30 évvel ezelőtt, de egyáltalán nem volt oka a szégyenkezésre, mindent tisztán kiénekelt.

Deep Purple live

A koncert alaposan meg volt tűzdelve instrumentális szólókkal, talán éppen azért, hogy Gillan pihentetni tudja hangszálait közben. Elsőként a dobos Ian Paice püfölte szét a tamokat, majd Steve Morse mutatta meg virtuóz hangszerkezelését, néhol már bálnahangokat csikarva ki gitárjából. Don Airey szólóját a 2012-ben elhunyt John Lordnak ajánlotta, és orgonaszólóival alaposan megdolgozta a Kurzweil instrumentumot a klasszikus Chopin melódiáktól a progrockon át a szintiboogie-ig tartó stílusutazásban.

Deep Purple live

De Gillan időről-időre visszavette a vezető szerepet, és még mókázni is volt kedve: a Lazy közben egy Mikulás sapkát viselt, és sokoldalúságát bizonyítandó szájherflivel is beszállt a dalba. Valószínűleg a sok szólisztikus momentum miatt, de azon vettük észre magunkat, hogy az egymásba hangszerelt Perfect Strangers és a Space Truckin’ után megállás nélkül máris a Smoke On The Water csendül fel, vitathatatlanul az este csúcspontját produkálva.

Deep Purple live

A ráadásban jött egy óriási poén, amit egyébként már jó pár éve így játszanak: a Booker T & the MG’s nevű instrumentális funk formáció Green Onions című slágere vezette fel a Hush-t, amit az egész stadion egy emberként na-na-nazott végig. Aztán hogy Roger Glover se maradjon ki, egy basszusszólóval kötött rá a végleges búcsúnótára, és stílszerűen a Black Night energiabombája zárta a bulit.

Deep Purple live

A válogatás nem is lehetett volna sokszínűbb, hiszen 7 album 12 dalát gyömöszölték bele a setlistbe az 1970-től 2017-ig eltelt 47 évből. Annak ellenére, hogy a Deep Purple tagjainak együttes életkora 355 év, és átlagban is 71 jön ki, egyáltalán nem egy fél évszázada a pályán lévő, alibizó zenekar képét mutatták, hanem erőtől duzzadó, zenélni szerető formációét, akik a turné címével ellentétben reméljük nem intenek végleg búcsút a színpadnak, és még láthatjuk őket Budapesten is.

Setlist:
Mars, The Bringer Of War (Gustav Holst song)
1. Highway Star
2. Pictures Of Home
3. Bloodsucker
4. Demon’s Eye
5. Sometimes I Feel Like Screaming
6. gitárszóló
7. Uncommon Man
8. Lazy
9. Time For Bedlam
10. billentyűszóló
11. Perfect Strangers
12. Space Truckin’
13. Smoke On The Water
Ráadás:
14. Hush / Green Onions (Joe South / Booker T & the MGs feldolgozás)
15. basszusszóló
16. Black Night

fotó: Máté Évi, szöveg: MT

Deep Purple live

Deep Purple live
 
Deep Purple live

Deep Purple live 

Deep Purple live

Deep Purple live

Deep Purple live

Monster Truck live

Monster Truck live 

Monster Truck live 

Monster Truck live

Monster Truck live


Megosztás:
További koncertek

2021. január. 14. csütörtök, 19:13

2020. június. 05. péntek, 10:14

2020. április. 30. csütörtök, 15:19

2020. április. 18. szombat, 12:24

2020. április. 15. szerda, 13:49

2020. március. 06. péntek, 13:16

2020. január. 27. hétfő, 12:04

2020. január. 22. szerda, 12:42

2019. december. 19. csütörtök, 04:45

2019. december. 04. szerda, 22:21

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM